Loading…
Svarte Natta has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Friday, November 10
 

13:00

NRK Kurér spiller inn podcast
NRK Kurér kommer til Tromsø og Svarte Natta for å spille inn podcast som blir sendt på NRK P2 lørdag 11. november klokken 12:03.

Tema for programmet er norsk mediedekning av Russland. 

Friday November 10, 2017 13:00 - 13:30
Clarion Hotel The Edge

20:00

Bli kjent-fest på Ølhallen
Vi sparker i gang årets konferanse med en bli kjent-samling på Ølhallen i Tromsø.

Kun konferansedeltakere har adgang – husk akkrediteringskortet ditt. Dersom du ankommer sent får du en kollega eller en venn til å hente ditt akkrediteringskort.

Det blir matservering fra klokken 20:30 til 23:00.

Friday November 10, 2017 20:00 - 23:30
Ølhallen, Tromsø Storgata 4
 
Saturday, November 11
 

09:00

Konferanseåpning
Saturday November 11, 2017 09:00 - 09:15
Margarin 1

09:15

Tysfjord-saken

Sommeren 2016 publiserte VG Helg reportasjen «Den mørke hemmeligheten». Kvinnen som ga ansikt og stemme til det som ble fjorårets mest oppskakende saker i Nord-Norge heter Marion Anne Knutsen.

Hun fortalte åpenhjertig om seksuelle overgrep som hadde foregått i lokalsamfunnet Tysfjord over flere tiår. Marion ble kåret både til Årets same og Årets nordlending i to separate nettavstemminger i lokalavisene Avvir og Avisa Nordland i 2016.

Hun kommer til Svarte Natta for å fortelle sin historie, sammen med de to tidligere VG-journalistene Erik Linaker Berglund og Thor Harald Henriksen, som forteller hvordan saken ble til, hvordan de arbeidet og om kvalene de hadde underveis i prosjektet.


Moderators
Speakers
avatar for Eirik Linaker Berglund

Eirik Linaker Berglund

Kommunikasjonsrådgiver, Tromsø kommune
Eirik Linaker Berglund (35) jobbet i 7,5 år på VGs Tromsø-kontor til det ble lagt ned i fjor høst. Jobber nå som kommunikasjonsrådgiver i Tromsø kommune. Har tidligere erfaring fra Nordlys, TV Tromsø, Folkebladet og Nye Troms. Fra Målselv.
avatar for Thor Harald Henriksen

Thor Harald Henriksen

Vaktsjef, Nordlys
Thor Harald Henriksen (46) jobber som vaktsjef i Nordlys. Har tidligere jobbet i Nordlands Framtid, Folkebladet, VG og Nordlys. Fra Fauske i Nordland.


Saturday November 11, 2017 09:15 - 10:00
Margarin 2

09:15

Skriv enkelt og smart

Alle journalister kan bli flinkere til å skrive, og det er lite som skal til: Et annet ord her, et punktum der, mer liv i teksten, færre forbehold og unødvendige ord. Ingen vanskelige formuleringer som leserne må stoppe opp og gruble over.

Trygve Aas Olsen nyeste bok handler nettopp om å skrive enkelt, så alle forstår, og smart, så budskapet når fram. På dette kurset får du hans ti viktigste skrivetips.

Trygve Aas Olsen startet journalistkarrieren i lokalavis, han har vært 15 år i Dagbladet, redaktør for Journalisten og redaksjonssjef for kultur- og mediestoffet i Dagens Næringsliv. Nå underviser han ved Institutt for journalistikk.


Speakers
TA

Trygve Aas Olsen

Institutt for journalistikk


Saturday November 11, 2017 09:15 - 10:00
Prostneset

09:15

Sporene etter den korrupte presidenten - How the president hid his tracks
Oleg Khomenok og Dmytro Gnap er to erfarne gravejournalsiter fra Ukraina.

Begge var sentrale i prosjektet Yanukovychleaks, der et stort antatt frivillige mennesker klarte å redde dokumenter som den avgåtte ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj forsøkte å bli kvitt ved å dumpe dem i elva ved sin residens Mezhihirya nord for Kiev i timene før han flyktet landet februar 2014.

Dokumentene viste at den avgåtte presidenten hadde stukket unna store pengebeløp gjennom en årrekke.

Khomenok og Gnap skal presentere Yanukovychleaks på Svarte Natta, men vil også gi en forelesningstime på vår Svarte Natta-skole i «internasjonal» gravejournalistikk.

----
How the president hid his tracks

Before fleeing the country in 2014, president Viktor Janukovitsj of
Ukraine tried to rid himself of important documents by dumping them in
the river outside his palace. Told by key investigative journalists
this is the story about how the documents was salvaged and the
corruption they uncovered.
 

Speakers
avatar for Dmytro Gnap

Dmytro Gnap

Journalist, Slidstvo.Info
Dmytro Gnap is a Ukrainian journalist at Slidstvo.Info and Hromadske.TV. His work focuses on corruption and crime. In 2014, he and other journalists collaborated to preserve documents found at the Mezhyhirya residence after President Viktor Yanukovych fled Ukraine. Gnap won the... Read More →
avatar for Oleg Khomenok

Oleg Khomenok

Senior Media Advisor, Internews Network
Oleg Khomenok is a Global Investigative Journalism Network Board member, senior media advisor of Internews Network, and program manager of Strengthening of Investigative Reporting in Ukraine project (Slidstvo.info). He has more than 20 years of experience in journalism, media education... Read More →


Saturday November 11, 2017 09:15 - 10:00
Margarin 3

10:15

FAKTA ELLER FØLELSER: Oljeboring i nord
Fisk står mot olje og fakta møter følelser når journalister rapporterer om konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Mens Statoil klager over at de blir møtt av en vegg av følelser når de argumenterer for en konsekvensutredning for havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, hevder miljøbevegelsen at Norges viktige torskebestand vil ofres dersom man tillater petroleumsaktivitet i disse områdene.

Undersøkelser viser at over halvparten av innbggerne i Nord-Norge er motstander av olje og gassutvinning utenfor nettopp Lofoten, Vesterålen og Senja. Reflekteres det i spaltene?

Statoil kunne ikke komme til Svarte Natta, men det gjør oljelobbyist, og tidligere fiskeri-, finans-, og samordningsminister, Vardø-væringen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen. Han er leder for Norsk olje og gass og fra sitt barndomshjem i Norges østligste by ser han rett ut i havområdene som mange mener skal gi Nord-Norge en gullader.

Det gjør også Silje Ask Lundberg, leder for Naturvernforbundet, og den eneste redaksjonen i landet som behandler oljenæringen i nord redaksjonelt – Teknisk Ukeblad.

Moderators
avatar for Siri Gulliksen

Siri Gulliksen

Journalist, Avisa Nordland
Siri Gulliksen (37) er journalist i Avisa Nordland og styremedlem i Svarte Natta. Utdannet ved Norges kreative høyskole i Trondheim. Har jobbet som journalist i Adresseavisen, Gatemagasinet Sorgenfri og Ambulanseforum før hun takket ja til fast jobb i Bodø og Avisa Nordland i... Read More →
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
SA

Silje Ask Lundberg

Leder, Naturvernforbundet
avatar for Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Administrerende direktør, Norsk olje og gass
Han er administrerende direktør i Norsk olje og gass siden mai 2015. Han er også styreleder i Sparebanken Nord-Norge. I tillegg er han nestleder i Riksrevisjonen. Schjøtt-Pedersen har sin oppvekst fra Vardø. Stortingsrepresentant for Finnmark i 24 år. Finnmarkingen har vært... Read More →
avatar for Lars Taraldsen

Lars Taraldsen

Teknisk Ukeblad
Jobber heltid med olje og gass i Teknisk Ukeblad, og dekker næringen tett – spesielt aktivitetene i Barentshavet, både gjennom Goliat-utbyggingen, 23. og 24. konsesjonsrunde og iskanten.


Saturday November 11, 2017 10:15 - 11:00
Margarin 2

10:15

«Faen, æ må lage nettavis!»
Historien om hvordan Medier24 ble til, og hvordan du kan gjøre det samme.

Gard Michalsen
er hjernen bak nettstedet Medier24.no, som siden oppstart for tre år siden har etablert seg som det største metanettstedet om medier i Norge.

Går du med en gründer i magen? På Svarte Natta forteller Michalsen historien om etableringen, avslører noen av hemmeligheten bak suksessen – og viser deg hvor raskt du kan komme i gang med din egen nettavis.

Speakers
avatar for Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michalsen

Redaktør, Medier24.no
Gard Lehne Borch Michalsen er redaktør og grunnlegger av Medier24.com. Han er tidligere redaktør og daglig leder i Finnmarken, Vesterålen Online og SortlandsAvisa. Michalsen har også lenge vært engasjert i mediedebatten.


Saturday November 11, 2017 10:15 - 11:00
Prostneset

10:15

Derfor gransker vi idrettstoppene

Hemmelige reiseregninger, astmamedisiner, kostnadssluk i IT-investeringer og forsikringsanbud.

VG-sporten kom til en erkjennelse om at avisen ikke har vært flinke nok til å jobbe med kritisk journalistikk om sport. Det var startskuddet for prosjektet «Nådeløs åpenhet», som vant Skup-diplom, der mediehuset jobbet systematisk med å få innsyn i ledervaner og pengebruk.

Etter 15 måneder vant VG fram med kravet om åpenhet på bilagsnivå i Norges Idrettsforbund. I dekningen av dopingsakene i norsk langrenn har det vært avgjørende å ikke utelukkende være en formidler av følelser, men å samtidig undersøke rutiner, systemer og ledervalg i skiforbundet, forteller VG-kommentator Leif Welhaven.

Han kommer til Svarte Natta for å fortelle hvordan VG-sporten har jobbet med det banebrytende arbeidet innenfor sportsjournalistikken – som ofte blir beskyldt for å være en ukritisk heiagjeng langs sidelinjen.


Speakers
avatar for Leif Welhaven

Leif Welhaven

Kommentator, VG
Ansatt i VG siden 2002, tidligere jobbet i Aftenposten og Budstikka. 7 års utdannelse innen jus, statsvitenskap, journalistikk og strategisk kommunikasjon. Eks-fotballspiller i Stabæk.


Saturday November 11, 2017 10:15 - 11:00
Margarin 1

10:15

How I changed from a war correspondent to a multi media journalist
Andrew North spent 20 years working for the BBC as a foreign correspondent, with long stints reporting from Iraq, Afghanistan and other conflict zones in the Middle East and Asia.

Then he decided to experiment with doing journalism in a different way, adding a sketchpad to his story-telling kit.

He’s going to tell us about making the transition, and his work as a freelance multi-media journalist.

Speakers

Saturday November 11, 2017 10:15 - 11:00
Margarin 3

11:15

Har du kontroll på nett-trollene?
Hvordan håndterer du de omdiskuterte kommentarfeltene? Hvilke krav stiller du til de som skal delta og hvordan kommuniserer du spillereglene? Og hvilket ansvar har du egentlig som moderator og redaktør?

Generalsekretær Arne Jensen kommer til Svarte Natta for å fortelle om Norsk Redaktørforenings nye veileder om disse temaene.

Speakers
TH

Trond Haakensen

Nyhetsredaktør iTromsø
avatar for Arne Jensen

Arne Jensen

Generalsekretær, Norsk Redaktørforening
Arne Jensen er Generalsekretær i Norsk Redaktørforening og tidligere leder i OU. Medredaktør av boken ”Innsyn – slik kikker du politikere og byråkrater i kortene”, samt redaktør av ”Redaktørhåndboken – slik blir du en bedre redaktør”. Har skrevet en rekke artikler... Read More →


Saturday November 11, 2017 11:15 - 12:00
Margarin 1

11:15

Skyt vaktpuddelen!
Thor Woie var i sin tid en av de som ivret mest etter en journalistutdanning i Bodø.

I dag mener han at den like godt kan legges ned, og foreslår at høstens opptak blir det siste, skriver Woie i en ytterst kritisk kronikk.

Å stemple hele staben som utdatert er en insiunasjon overfor hardtarbeidende fagpersoner, som hver dag gjør sitt ytterste for å tilby en meningsfull for studentene og relevant for bransjen, svarer Bengt Engan, studieprogramleder ved Nord universitet.

Vi tar debatten på Svarte Natta.

Moderators
MH

Martin Huseby Jensen

Ansvarlig redaktør, fagbladet Journalisten

Speakers
BE

Bengt Engan

Førsteamanuensis, Nord universitet
Nord universitet
OS

Oda Stine Viken

Student, Nord universitet, leder av NJ student


Saturday November 11, 2017 11:15 - 12:00
Margarin 2

11:15

Slik gjorde vi det: The Black Snake
NRK Sápmi kartla norske eierinteresser for nesten 15 milliarder kroner i et av USAs største og mest kontroversielle oljesatsinger i nyere tid, Dakota Access Pipeline. Oljerørledningen er planlagt å gå gjennom Standing Rock Sioux indianernes område.

Utbyggingen har skapt den største urfolksmobiliseringen i moderne tid i USA, der urfolk og aktivister fra hele verden har engasjert seg i kampen mot oljerørledningen. NRK Sápmi har laget over 50 saker om oljerøret, som også blir kalt The Black Snake.

The Black Snake er en gammel spådom blandt sioux-folket. Om noe ondt som er på vei.

Moderators
Speakers
avatar for Mariela Idivuoma

Mariela Idivuoma

Journalist, NRK Sápmi
Mariela Idivuoma jobber som journalist i NRK Sápmi, Tromsø. Hun har jobbet som reporter, vaktsjef, programleder i NRK og SVT siden 1998. Idivuoma har også laget dokumentarserier for SVT.
avatar for Carl-Gøran Larsson

Carl-Gøran Larsson

Journalist, NRK Sápmi
Carl Gøran Larsson jobber som journalist i NRK Sápmi, Karasjok. Han har tidligere jobbet for den samiskspråklige avisen Ávvir. Larsson har også studert biologi.


Saturday November 11, 2017 11:15 - 12:00
Prostneset

11:15

Hvordan falske nyheter brukes i krigen - Fake news and war

Midt i Europa foregår det en brutal krig, der sivile og soldater drepes hver uke, og der falske nyheter er et aktivt våpen for å holde liv i konflikten.

Natalia Antelava er tidligere BBC-journalist og er nå frilanser basert i Tbilisi, Georgia, og stifter av journalistnettverket codastory.com.

Antelava har blant annet dekket ukrainakrisen for BBC. Våren 2015 reiste hun gjennom det separatistkontrollerte området for å gjøre egne undersøkelser om en 10 år gammel jente som skulle vært drept i et granatnedslag.

Ukrainske TV-kanaler er ikke lenger på lufta i Donbass og befolkningen støtter seg utelukkende på informasjonen fra russisk-kontrollerte medier.

Gjennom grundig og nitidig, men helt ordinært journalistisk arbeid på bakken i Donbass, avslørte Antelava at historien var plantet i de russiske Kreml-styrte mediene for å diskreditere den ukrainske siden i den uoversiktlige og kompliserte konflikten.

Antelava dokumenterte også at de russiske journalistene på bakken visste at saken var oppspinn, men at de hadde fått beskjed av sine sjefer om å dekke «hendelsen».

---
Tiblisi based journalist Natalia Anteleva on how fabricated news
stories has become an important part of the war in Ukraine and how it
is possible to fight back against fake news by traditional, honest and
truth seeking reporting. 


Speakers
NA

Natalia Antelava

A co-founder of Coda, Natalia is an Emmy-nominee and award winning journalist. Natalia is originally from Tbilisi, Georgia where she is currently based. She started her career freelancing in West Africa but has since been BBC’s resident correspondent in the Caucasus, Central Asia... Read More →


Saturday November 11, 2017 11:15 - 12:00
Margarin 3

12:00

Lunsj
Saturday November 11, 2017 12:00 - 13:00
Clarion Hotel The Edge

13:00

FAKTA ELLER FØLELSER: Andøya flystasjon
Har lokalpressens dekning av nedleggelsen av Andøya flystasjon vært preget av fakta eller følelser? Er saken rundt flyttingen av stasjonen til Evenes blitt til et spørsmål om arbeidsplasser og ringvirkninger i et lokalsamfunn?

Eller handler det om nasjonale interesser og et forsvarsbudsjett som skal legges?

Redaktør Kjetil Stormark i nettstedet aldrimer.no er kanskje den eneste norske journalisten som har klart å grave dypt i Andøya-saken. Stormarks metoder er omstridt: Han blir beskyldt for å være en aktør og for å løpe forsvarslobbyisters sak. Samtidig var det aldrimer.no som kunne avsløre at amerikanske myndigheter slett ikke er fornøyde med at Norge planlegger å flytte flystasjonen til Evenes.

Moderators
avatar for Robin Mortensen

Robin Mortensen

Redaksjonssjef, NRK Finnmark
Landsstyremedlem i Norsk Journalistlag.

Speakers
avatar for Ragnar Bøifot

Ragnar Bøifot

Journalist, Fremover
KS

Kjetil Stormark

Redaktør, Aldrimer.no
Ansvarlig redaktør i aldrimer.no


Saturday November 11, 2017 13:00 - 13:45
Margarin 2

13:00

Korrupsjon i kommunene
Hva er korrupsjonsrisiko i lokalsamfunnet? Og må det være korrupsjon for at vi skal kunne skrive om det?

Tor Dølvik, spesialrådgiver i Transparency International Norge, gir deg en innføring i hva lovverket definerer som korrupsjon og viser vei i jussen og gråsonene mellom politikk og penger.

Dølvik har lang og bred erfaring fra kommunesektoren som prosjektleder for en rekke utrednings-, utviklings- og evalueringsprosjekter både som forsker, konsulent og medarbeider i Kommunal- og regiondepartement og Oslo kommune. Han har vært tilknyttet Transparency International Norge siden april 2012.

Fredrik Kampevoll er frilanseren som stilte spørsmål ved om Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen mange ulike roller, blant annet som forretningsmann. Jenssen skal blant annet ha holdt tilbake informasjon og sendt ut falske styreprotokoller. Jenssen nektet å uttale seg til avisa og omtalte saken som ”tøv".

Kampevoll kommer til Svarte Natta og forteller om hvordan han jobbet med saken, hvilke utfordringer han møtte på ved å belyse kritikkverdige forhold i et bittelite samfunn, og hvordan saken ble fulgt opp etter at hans frilansoppdrag var avsluttet.  


Speakers
TD

Tor Dølvik

Spesialrådgiver, Transparency International Norge
FK

Fredrik Kampevoll

Journalist, Folkebladet


Saturday November 11, 2017 13:00 - 13:45
Margarin 1

13:00

Dette holder vi faktisk på med
Norges første rene faktasjekk-nettsted så dagens lys på forsommeren. Men allerede før lansering ble satsingen, et samarbeid mellom de største mediehusene i Norge, kritisert.

Ansvarlig redaktør i Faktisk.no, Kristoffer Egeberg, kommer til Svarte Natta for å fortelle hvordan Faktisk.no faktisk jobber. 

Speakers
KE

Kristoffer Egeberg

Redaktør, Faktisk.no


Saturday November 11, 2017 13:00 - 13:45
Prostneset

13:00

Russlands modigste avisredaksjon - The most courageous newsroom in Russia
Han har opplevd at seks av hans medarbeidere er drept på jobb, og jobber under konstant press fra myndighetene i Russland. Sjefsredaktør Dmitrij Muratov i Novaja Gazeta kommer til Tromsø og Svarte Natta for å snakke om ytringsfrihetens kår og det kommende presidentvalget i Russland mars 2018.

Novaja Gazeta er en av få uavhengige aviser igjen i Russland. Det betaler avisens medarbeidere en høy pris for. Den kjente regimekritiske journalisten Anna Politikovskaja jobbet her fram til hun ble drept i sin egen trappeoppgang for 11 år siden. Ingen er foreløpig dømt for å ha bestilt drapet. Siden 2001 er seks av avisens ansatte drept på jobb. Hvordan påvirker dette hverdagen for en ansvarlig redaktør?

Tidligere i år avslørte Novaja Gazeta omfattende misbruk, vilkårlig fengsling og tortur av homofile menn i den russiske republikken Tsjetsjenia. Avisens medarbeidere lever under konstant press fra både myndighetene og andre krefter i den russiske samfunnet på grunn av sin uavhengige og kritiske journalistikk.

---
The most courageous newsroom in Russia

Editor in chief Dimitrij Muratov has the difficult job of running
Novaja Gazeta, one of very few independent news papers in Russia.
Since 2001 six of his journalists have been killed while on the job,
Anna Politikovskaya being the most well known. Mr. Muratov is coming
to Svarte Natta to give us his latest on press freedom in Russia and
the upcoming presidential election in 2018.

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
avatar for Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov

Sjefsredaktør, Novaja Gazeta
Dmitrij Muratov er sjefsredaktør i den russiske avisen Novaja Gazeta.--- Muratov graduated from Samara State University in 1983, Faculty of Philology. Have been working in Volzhskiy Komsomolets and Komsomolskaya Pravda before he were amoung those who founded Novaya Gazeta in 1993. Since... Read More →


Saturday November 11, 2017 13:00 - 13:45
Margarin 3

14:00

Med lisens til å kvele?
Mens tabloidavisene stanger i taket, fosser NRK fram. Men hva skjer med mangfoldet når NRK kopierer lokale mediers betalingsinnhold og deler det gratis?

Der NRK kunne brukt mer av sine ressurser på å belyse de delene av norsk samfunnsliv, som ikke får oppmerksomhet fra medier som skaper lokale arbeidsplasser og bidrar med betydelige skatteinntekter, bruker NRK i stedet tid på å kopiere medier som opererer i et marked for å finansiere journalistikk, skriver Nordlys' sjefsredaktør Helge Nitteberg i et krast angrep på NRK.

Dagbladets sjefsredaktør John Arne Markussen er ikke dårligere, og mener at NRK er politikernes bortskjemte drittunge.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen kommer til Svarte Natta for å forsvare NRK - og motbevise påstandene om at han spiser norske lokalaviser til frokost.

Vi spør: Bør faktisk NRK heller fokusere på å dekke de strøkene som faller i lokalavisenes skygge? 

Eller er det egentlig statskanalen sitt ansvar å holde liv i lokalmediene? Eller bør NRK kunne konkurrere om lesere og seere på lik linje som alle andre? 

Vi tar debatten på Svarte Natta-konferansen. Og med paneldeltakere som ikke er redd for å snakke i store bokstaver, er du garantert høy temperatur.

Moderators
AO

Arne O. Holm

Redaktør, High North News

Speakers
TG

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef/Director GeneralNRK
avatar for John Arne Markussen

John Arne Markussen

Ansvarlig redaktør, Dagbladet
HN

Helge Nitteberg

Ansvarlig redaktør, Nordlys


Saturday November 11, 2017 14:00 - 14:45
Margarin 2

14:00

Digitalt kildevern 1
Dette er den første av to undervisningstimer om kryptering

Vi jobber i en digital tidsalder der metadata kan avsløre dine beste kilder. Hva kan du gjøre for å hindre at noen lytter på dine samtaler og leser dine eposter?

I denne dobbelttimen lærer du digitalt selvforsvar og digital kildebskyttelse, blant annet kryptering av epost og mobil. 

Vi jobber i en digital tidsalder der metadata kan avsløre dine beste kilder. Lær digitalt selvforsvar og digital kildebeskyttelse.

Kursdeltakerne må ha med laptop og mobiltelefon.  

Speakers
avatar for Ola Haram

Ola Haram

Journalist, Verdens Gang
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist. Han har jobbet for NRK Brennpunkt, TV2, Novemberfilm og er nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har ledet SKUPs graveskole i flere år.


Saturday November 11, 2017 14:00 - 14:45
Prostneset

14:00

Jakten på norske EØS-penger i utlandet
Den fengslede polske ordføreren Piotr levde et luksusliv på norske EØS-penger. Dagbladets Gunnar Thorenfeldt måtte dra til Polen for å få hull på historien. Grunnen er at Norge i forhandlinger med Island og Liechtenstein har blitt enige om et spesial-regelverk for innsyn.

Hvor mange gode saker ligger skjult i norske EØS-penger?

Thorenfeldt kommer til Svarte Natta for å dele kunnskap og gi oss et innblikk i metodene sine.

Speakers
avatar for Gunnar Thorenfeldt

Gunnar Thorenfeldt

Journalist, Dagbladet
Gunnar Thorenfeldt (født 1979) er journalist i Dagbladet. Han har tidligere jobbet i blant annet Klassekampen, VG og Svalbardsposten. Sammen med historiker Johannes Due Enstad har han gått gjennom arkivene til tidligere KGB-arkivar Vasilj Mitrokhin, noe som har ført til et førtittalls... Read More →


Saturday November 11, 2017 14:00 - 14:45
Margarin 1

14:00

Fake news på russisk - Fake news in Russia
  • EU tvinger Armenia til å legalisere narkotika.
  • Norske folkediplomater skal overbevise Vesten om at Krim er en del av Russland.
  • 100.000 nordafrikanere skal bosettes i Georgia.
  • RT blir forbudt i USA.
  • Finsk agent truet med å drepe Putins bestemor.
  • USA planlegger å styrte Erdogan.
  • Kiev har utarbeidet en plan for folkemord på befolkningen i Donbass.

Dette er alle historier hentet fra russisk-kontrollerte medier, både i Russland og i en rekke europeiske land fra de siste ukene, oppsummert på nettstedet EU vs. disinfo.

Russlands informasjonskrig mot Vesten er nå blitt så kraftig at EU i mars 2015 satte ned en egen gruppe, EU versus Disinformation, under European External Action Service East Stratcom Task Force.

De jobber med å kartlegge og tilbakevise russisk desinformasjon.

Susanne Kiefer er en del av denne gruppen. Hun har dyp innsikt i hvordan det Kreml-styrte propaganda og desinformasjonsapparatet fungerer og vil på Svarte Natta fortelle om metoder, mål og middel som ligger bak disse typer angrep.

---
Susanne Kiefer is a member of the East StratCom Task Force in the EU's External Action Service. The team is mandated to "challenge Russian disinformation campaigns" and professionalise the EU's outreach in the countries of the EU's Eastern Partnership.

Ms Kiefer has 10 years' experience in different roles in communication, most recently as a press officer for the EU's Foreign Affairs Council.

She holds degrees from the universities of Oxford, Munich and Bonn.


Speakers
avatar for Susanne Kiefer

Susanne Kiefer

East StratCom Task Force, European External Action Service


Saturday November 11, 2017 14:00 - 14:45
Margarin 3

15:00

Hva gjør du når avsløringen kan felle din venn?
Vi lurer på hvordan det er å jobbe som journalist i et lite samfunn med knapt 3.000 innbyggere, der alle kjenner alle.

Kan man drive kristik og undersøkende journalistikk i et samfunn der redaktøren treffer naboen på korøving, lokalstyrelederen på kjøpesenteret og forretningsgrunderen i barnehagen? Stikker det ekstra hardt når du kjører hånda inn i det vepsebolet.

Hilde Kristin Røsvik kommer til Svarte Natta for å fortelle om tette forhold på Svalbard, og hvilke utfordringer hun og hennes stad daglig står overfor.

Røsvik har stått i mange kriser og ulykker på Svalbard siden hun ble redaktør i 2016. Der riksavisene drar hjem etter at hendelsene har lagt seg står Røsvik tilbake - og skal se sine lesere inn i øynene.

Ole-Tommy Pedersen er ansvarlig redaktør i Sør-Varanger Avis i Kirkenes, en by på 5.000 mennesker. Alle abonnerer på lokalavisa, men hva gjør abonnentene når lokalavisa tar opp de ubehagelige og kontroversielle spørsmålene?

Pedersen har tatt tak i det kommunale barnevernet etter at han tiltrådte som sjefsredaktør for et halvt år siden. Det har skapt bølger i et lite samfunn.

Moderators
avatar for Nina Einem

Nina Einem

Nyhetssjef, NRK Troms
Multimediell journalist i NRK. Jobber i nyhetsavdelingen i NRK Troms som leder. Styremedlem i Nordnorsk redaktørforening, og Svarte Natta-konferansen

Speakers
OP

Ole-Tommy Pedersen

Redaktør, Sør-Varanger Avis
HK

Hilde Kristin Røsvik

Redaktør, Svalbardposten


Saturday November 11, 2017 15:00 - 15:45
Margarin 1

15:00

Hvem skal finansiere journalistikken?
Hele forretningsmodellen for mediebransjen står i brann, journalistkolleger pakker snippesken og forlater til fordel for tryggere jobber. Det koster å lage journalistikk, men hvordan skal den finansieres?

I Bodø er det på nytt rustet til aviskrig med nykommeren BodøNu - avisa som aldri skulle ta betalt for journalistikken, men som nå har begynt å få abonnenter.

Moderators
avatar for Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michalsen

Redaktør, Medier24.no
Gard Lehne Borch Michalsen er redaktør og grunnlegger av Medier24.com. Han er tidligere redaktør og daglig leder i Finnmarken, Vesterålen Online og SortlandsAvisa. Michalsen har også lenge vært engasjert i mediedebatten.

Speakers
avatar for Jan-Eirik Hanssen

Jan-Eirik Hanssen

ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
Ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
avatar for Geir Are Jensen

Geir Are Jensen

Redaktør, Bodø Nu
MS

Marit Skog

Administrerende direktør, Nordlys


Saturday November 11, 2017 15:00 - 15:45
Margarin 2

15:00

Digitalt kildevern 2
Dette er time to av et to-timers kurs.

\\\"Du snakker, hvem lytter\\\" sto det på Forsvarets telefoner i gamle dager. Hva kan du gjøre for å hindre at noen lytter på dine samtaler og leser dine eposter?

I denne dobbelttimen lærer du å kryptere epost og mobil.

Kursdeltakerne må ha med laptop og mobiltelefon.

Speakers
avatar for Ola Haram

Ola Haram

Journalist, Verdens Gang
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist. Han har jobbet for NRK Brennpunkt, TV2, Novemberfilm og er nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har ledet SKUPs graveskole i flere år.


Saturday November 11, 2017 15:00 - 15:45
Prostneset

15:00

Making media great again
Donald Trump vant presidentvalget i USA ved å love å gjøre USA great again. Men 
hvordan har Trumps første år i Det hvite hus gjort the media great again?

De etablerte amerikanske mediehusene, beskrevet av nevnte Trump som fake news, har opplevd en ny vår. Både New York Times og The Washington Post melder om flere hundre tusen nye digitale abonnenter, og for gravejournalister har kanskje Trumps administrasjon vært en gave til, ja, nettopp journalistikken.

David Cay Johnston, Pulitzer-prisvinner og gammel Donald Trump-venn gjennom nesten 30 år, har skrevet bok med den slående tittelen: The Making of Donald Trump.

På Svarte Natta gir han et ærlig og usensurert bilde av verdens mektigste mann, og forklarer hvordan Trumps presidentperiode har endret amerikansk media.

---
President Donald Trump is both news media's best friend and enemy. By
waging a polarizing war against what the president calls 'The Enemy of
The People', news media in the US have seen a new wave of new
supporters, readers and subscribers. Pulitzer Prize winning reporter
David Cay Johnson is in Tromsø to talk about his 30 year relationship
with Donald Trump and how the Trump presidency is changing US media. 

Speakers
avatar for David Cay Johnston

David Cay Johnston

Editor in Chief, DCReport.org
David J. Johnston has been an outstanding American investigative reporter for more than 50 years. He is a 2001 Pulitzer Prize winner, a former president of the IRE Board of Director, and a best-selling author. He specializes in economics, regulatory and tax issues. His book "The Making... Read More →


Saturday November 11, 2017 15:00 - 15:45
Margarin 3

16:00

To be or not to be - kulturjournalistikkens kår
Hva er det med kulturjournalistikken? For få år siden bugnet det av kulturjournalister i redaksjonene, nå er det knapt noen igjen.

Hva har det blitt av kulturjournalistikken?

Moderators
Speakers
avatar for Egon Holstad

Egon Holstad

Redaktør, iTromsø
Fra Fauske. Bor i Tromsø. Redaktør, iTromsø. Liker rock, fotball og politikk. Drømmer om å få konto på LinkedIn.
JL

Jostein Larsen Østring

Direktør for innholdsutvikling, Amedia
Direktør for innholdsutvikling i Amedia, med ansvar for å analysere og utvikle strategier for journalistikk og redaksjonelt innhold på vegne av Amedias mediehus. Østring startet i jobben i 2016, og har sin bakgrunn som journalist, vaktsjef og nyhetsredaktør i Nordlys.


Saturday November 11, 2017 16:00 - 16:45
Margarin 2

16:00

Fire veier til podcastsuksess
Hva er det som gjør en podkast vellykket? Hva får den til å skille seg ut i mengden? Hvordan lager man en podkast, og hvordan blir den en suksess?

I dette kurset får du tips og triks til å lage den gode podkasten som får folk til å lytte - og snakke.

Til Svarte Natta kommer Anna Iversen, som er sjef for Munck Norge. Munck Norge er Nordens største radioproduksjonsselskap, med kontor i Stockholm, Göteborg, København og Trondheim. Selskapet lager rundt 40 produksjoner i året for blant annet Sveriges Radio, NRK og Danmarks Radio, og lager program i alle sjangre - fra musikk og underholdning til gravende journalistikk og barneradio.


Saturday November 11, 2017 16:00 - 16:45
Prostneset

16:00

Da Giævers Facebook-poster gikk viralt, klikket mediene
Klarte nordnorske medier å være den vaktbikkja de skal være da Ola O.K. Giæver etablerte flyselskapet Flyviking?

Torkil Emberland og Rune Endresen fra Nord24.no forteller hvordan de har dekket Flyviking gjennom å følge det fra lansering, via skatterazzia og til dypdykk i regnskapstall. Men skulle de også tatt en ekstra telefon på Giævers nyheter?

Klarte nordnorske medier å være kritiske nok til Flyviking og Giæver? Nei, mener Medier24-grunder Gard L. Michalsen. Han synes nordnorsk media gikk rett i fella og ble ukritiske heiagjeng til et selskap han mener ikke vil ha sjanse til å overleve.

Speakers
avatar for Nina Einem

Nina Einem

Nyhetssjef, NRK Troms
Multimediell journalist i NRK. Jobber i nyhetsavdelingen i NRK Troms som leder. Styremedlem i Nordnorsk redaktørforening, og Svarte Natta-konferansen
avatar for Torkil Emberland

Torkil Emberland

Journalist, Nord24.no
Journalist i Nord24.no og Nordlys.
avatar for Rune Endresen

Rune Endresen

Redaktør, Nordlys/Nord24
Redaktør i Nord24.no. Har tidligere jobbet åtte år i Dagens Næringsliv - samt flere år i Nordlys som journalist og avdelingsleder næringsliv. Også vært innom Porsgrunns Dagblad, Finnmark Dagblad mfl.
avatar for Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michalsen

Redaktør, Medier24.no
Gard Lehne Borch Michalsen er redaktør og grunnlegger av Medier24.com. Han er tidligere redaktør og daglig leder i Finnmarken, Vesterålen Online og SortlandsAvisa. Michalsen har også lenge vært engasjert i mediedebatten.


Saturday November 11, 2017 16:00 - 16:45
Margarin 1

16:00

Real fake news
TBA

Moderators
avatar for Hedda Bryn Langemyr

Hedda Bryn Langemyr

Director, UTSYN-Forum for Utenriks og sikkerhet

Speakers
NA

Natalia Antelava

A co-founder of Coda, Natalia is an Emmy-nominee and award winning journalist. Natalia is originally from Tbilisi, Georgia where she is currently based. She started her career freelancing in West Africa but has since been BBC’s resident correspondent in the Caucasus, Central Asia... Read More →
avatar for Dmytro Gnap

Dmytro Gnap

Journalist, Slidstvo.Info
Dmytro Gnap is a Ukrainian journalist at Slidstvo.Info and Hromadske.TV. His work focuses on corruption and crime. In 2014, he and other journalists collaborated to preserve documents found at the Mezhyhirya residence after President Viktor Yanukovych fled Ukraine. Gnap won the... Read More →
avatar for Jakub Kalenský

Jakub Kalenský

East StratCom Task Force, European External Action Service
Jakub Kalenský was born in 1982 in the Czech Republic. He studied Philosophy and Russian language and literature at the Charles University in Prague.After the studies, he started working for the newspaper Lidové noviny. For his journalistic work, he received an award for promising... Read More →


Saturday November 11, 2017 16:00 - 16:45
Margarin 3

17:00

Hva er egentlig meningen?
Regionavisene snevrer inn dekningsområdet og blir lokale. Riksavisene trekker seg ut fra regionene.

Men Nordlys skiller seg ut i medienorge: de går mot strømmen, prioriterer regionale meninger – og gjør det med å ta meget klare standpunkt i regionale saker.

Klarer Nordnorsk debatt å fylle et regionalt tomrom eller øker de konfliktnivået i nord?

Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø, som jobber ved Journalistutdanninga ved Nord universitet i Bodø, har forsket på Nordnorsk debatt og vil bl.a. presentere funnene derfra i en bok Lokale medier - opinionsdanning, offentlighet og demokrati, som blir lansert like over nyttår. 

Speakers
avatar for Birgit Røe Mathisen

Birgit Røe Mathisen

førsteamanuensis, Nord universitet
avatar for Lisbeth Morlandstø

Lisbeth Morlandstø

medieviter, Nord universitet


Saturday November 11, 2017 17:00 - 17:30
Margarin 1

17:00

Skal vi publisere?

Nybø serverer etiske problemstillinger som tre operative ledere på scenen og alle i salen får bryne seg på. 

Den viktigste oppgaven til Reidun Kjelling Nybø i jobben som assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening er å gi råd til norske redaktører – blant annet i etiske spørsmål. Den jobben har hun hatt siden 2013.

På Svarte Natta blir publikum satt overfor etiske problemstillinger på direkten.


Moderators
avatar for Reidun Kjelling Nybø

Reidun Kjelling Nybø

assistant secretary general, The Association of Norwegian Editors

Speakers
AH

Ann-Kristin Hanssen

Vaktsjef, Fremover
SJ

Stian Jakobsen

Nyhetsredaktør Folkebladet
ML

Marte Lindi

Vaktsjef, NRK Finnmark


Saturday November 11, 2017 17:00 - 17:45
Margarin 2

18:15

Pre-dinner reception: A crash course in Sami culture

The Norwegian Barents Secretariat would like to invite all international guests to a pre-dinner reception and a crash course in sami language, culture and music.

Norwegian sami artist Isalill Kolpus will take us through the diverse, intense and beautiful sami culture of the north. Please join us and learn more about the long history of the sami people and it’s music.

We have reserved the basement of Huken BRYGG, situated just around the corner from The Edge Clarion Hotel.

The Sami people live in four countries: Norway, Sweden, Finland and Russia. The total population in these four countries is estimated at approx. 80,000, of whom around half live in Norway.

The Sami culture has many unique forms of cultural expressions. Joik, one of the oldest song traditions in Europe, is alive and well. A joik is dedicated to a person, an animal or a place, and the harmonies reproduce the qualities of the object of the song.

A total of nine different but closely related Sami languages are spoken in the Sami region. The Norwegian Barents Secretariat supports international projects preserving and promoting indigenous culture in Norway, Russia and the Barents Region.

Quick facts about The Norwegian Barents Secretariat:

The Norwegian Barents Secretariat is built on the central philosophy that misunderstandings, skepticism and wrongful predispositions are reduced when ordinary people of different nationalities come together and share common projects.

We call it people-to-people cooperation. Our main goal is to make it as easy as possible to initiate and fund Norwegian-Russian cross border cooperation involving all areas of society.


Saturday November 11, 2017 18:15 - 19:30
Huken BRYGG Storgata 39

19:15

Den store (nordnorske) bykampen
Bli med på vår forspieldebatt der vi tar debatten ingen andre tør ta:

Bodø eller Tromsø?

(Flere gjester blir presentert fortløpende)

Moderators
avatar for Silje Solstad

Silje Solstad

Journalist, Bladet Nordlys
Journalist at www.nord24.no /www.nordlys.no Member of the board Svarte Natta

Speakers
SF

Skjalg Fjellheim

politisk redaktør, Nordlys
avatar for Jan-Eirik Hanssen

Jan-Eirik Hanssen

ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
Ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
avatar for Egon Holstad

Egon Holstad

Redaktør, iTromsø
Fra Fauske. Bor i Tromsø. Redaktør, iTromsø. Liker rock, fotball og politikk. Drømmer om å få konto på LinkedIn.
avatar for Gard Lehne Borch Michalsen

Gard Lehne Borch Michalsen

Redaktør, Medier24.no
Gard Lehne Borch Michalsen er redaktør og grunnlegger av Medier24.com. Han er tidligere redaktør og daglig leder i Finnmarken, Vesterålen Online og SortlandsAvisa. Michalsen har også lenge vært engasjert i mediedebatten.


Saturday November 11, 2017 19:15 - 20:15
Clarion Hotel The Edge

20:00

Festmiddag
Festmiddag med prisutdeling og underholdning.

Saturday November 11, 2017 20:00 - Sunday November 12, 2017 03:00
Clarion Hotel The Edge
 
Sunday, November 12
 

10:00

Legeskandalen i Rødøy

Om ettermiddagen 13. august 2014 landet forsvarets Sea King redningshelikopter på Rødøya på Helgeland. Ut stormet fem politimenn med visir og maskinpistoler, klar til øyeblikkelig aksjon mot en påstått psykotisk lege som skulle ha truet mannskapet på ambulansebåten. Mens mannskapet, ambulansefolkene og kommunens helsepersonell satt forskanset i en enebolig, ble en lamslått lokalbefolkning vitner til at legen deres ble påført håndjern, ført inn i helikopteret, og fløyet bort.

De første, enkle spørsmålene ble møtt med en mur av taushet. Siden ble det mye verre. Men under overflaten sydet det av konflikter i en legetjeneste der fem leger i løpet av to år ble ofret av kommuneledelsen. Kongen på haugen var en lege som året etter politiaksjonen ble ansatt som kommuneoverlege til tross for at toppledelsen visste at han hadde begrenset autorisasjon.


Sunday November 12, 2017 10:00 - 10:45
Margarin 1

10:00

Russisk-amerikansk toppmøte - Russian-american high level meeting
Hva skjer i Russland? Hva skjer i USA?

Med oss på scenen denne søndag formiddagen har vi sjefsredaktør Dmitrij Muratov i den regimekritiske russiske avisen Novaja Gazeta. Hvordan vurderer han dagens situasjon mellom øst og vest? Og vil president Vladimir Putin stille til valg og bli gjenvalgt for seks nye år i mars 2018?

David Cay Johnston er en pulitzer-prisvinnende amerikansk gravejournalist og aktuell med boken The making of Donald Trump. Johnston har kjent Trump i snart 30 år og boken ble umiddelbart en bestselger da den kom ut i august 2016.
Hva er det som egentlig foregår i Det hvite hus for tiden? Hvordan bør mediene forholde seg til dagens presidentadministrasjon - og hvordan vurderer Johnston forholdet til Europa og Russland under Trump?

---
Russian-american high level meeting

Friends, enemies, frenemies, allies or business partners? Editor in
chief of Novaja Gazeta, Mr. Dimitrij Muratov and US Pulitzer Prize
winning reporter David Cay Johnson meeting to discuss the absurd
common destiny of presidents Trump and Putin, and the latest on the
complicated and intricate political situation between the US and
Russia. 

Moderators
avatar for Amund Trellevik

Amund Trellevik

Journalist, High North News

Speakers
avatar for David Cay Johnston

David Cay Johnston

Editor in Chief, DCReport.org
David J. Johnston has been an outstanding American investigative reporter for more than 50 years. He is a 2001 Pulitzer Prize winner, a former president of the IRE Board of Director, and a best-selling author. He specializes in economics, regulatory and tax issues. His book "The Making... Read More →
avatar for Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov

Sjefsredaktør, Novaja Gazeta
Dmitrij Muratov er sjefsredaktør i den russiske avisen Novaja Gazeta.--- Muratov graduated from Samara State University in 1983, Faculty of Philology. Have been working in Volzhskiy Komsomolets and Komsomolskaya Pravda before he were amoung those who founded Novaya Gazeta in 1993. Since... Read More →


Sunday November 12, 2017 10:00 - 10:45
Margarin 3

11:00

«Den beste kandidaten var tilfeldigvis en mann»
Hvorfor drar mediebransjen så få bra damer? Har nordnorske medier et dameproblem?

Tallene tyder på det når bare 6 av 29 avistitler i Nord-Norge har kvinnelige sjefredaktører. Løser dette seg selv, eller må det tiltak til?

Moderators
avatar for Nils Mehren

Nils Mehren

videojournalist, NRK
avatar for Silje Solstad

Silje Solstad

Journalist, Bladet Nordlys
Journalist at www.nord24.no /www.nordlys.no Member of the board Svarte Natta

Speakers
avatar for Reidun Kjelling Nybø

Reidun Kjelling Nybø

assistant secretary general, The Association of Norwegian Editors


Sunday November 12, 2017 11:00 - 11:45
Margarin 2

11:00

Med kniven på strupen kom kreativiteten
For ett år siden innså Ingun og Christine at dersom de skulle fortsette som frilansere i Nord-Norge var de nødt til å finne på noe lurt. Med kniven på strupen kom også kreativiteten.

Til sammen 15 ulønnede månedsverk seinere, har de etablert sitt eget forlag og de gir i disse dager ut sine tre første bøker (Lofotfisket, Vestregata og Væran).

Utgivelsene er starten på en serie samtidsdokumentariske, moderne og ultralokale bøker fra nord. 

På Svarte Natta får du høre om opp- og nedturene til to frilansjournalister som vil lage et levebrød av å gjøre akkurat det de liker aller best: Å møte spennende folk på de fineste stedene i landsdelen.

Speakers
avatar for Ingun A. Mæhlum

Ingun A. Mæhlum

Fotograf, Agalaus forlag


Sunday November 12, 2017 11:00 - 11:45
Margarin 1

11:00

Coda Story
Coda Story puts a team of journalists on one crisis at a time and stays with it, providing unique depth, continuity and understanding to events that shape our world.

Coda is for those who believe that understanding a crisis is essential to addressing it and those who want to know what happens after the spotlight moves on. In music a Coda is a distinctive passage, usually towards the end, which defines the entire composition. In journalism, Coda is a stand-out voice that helps to define a crisis.

Ilan Greenberg, co-founder of Coda Story gives a session on Coda Story’s LGBT coverage in Russia, with goals and challenges.
He will alsp speak about the start up environment for global affairs journalism and the prognosis for media concerned with global affairs.

Speakers
IG

Ilan Greenberg

A co-founder of Coda, Ilan was a 2015 Tow-Knight Fellow at the City University of New York Graduate School of Journalism and a New York City-based magazine and newspaper writer. Ilan is working on his first book and was a visiting public policy scholar at the Woodrow Wilson Center... Read More →


Sunday November 12, 2017 11:00 - 11:45
Margarin 3

12:00

På jakt etter oppdrettsnæringens medisinbruk
Nord-Norge er et utmerket sted for vekst i oppdrettsnæringa, for her er det ikke mye problem med lakselus. Det har vært den oppleste sannheten fra næringen i flere år. Omkvedet var fryd og gammen, men hvor var dokumentasjonen?

Da NRK-reporter Laila Lanes stakk hånda inn i oppdrettsnæringens medisinbruk oppdaget hun at oversikten over medisinbruken var uoversiktlig og vanskelig tilgjengelig og opplysningene ut til offentligheten var tildels feil.

Før hun i det hele tatt kunne lage historiene, måtte hun selv bygge opp databasen gjennom nitid research og arbeid.

På Svarte natta-konferansen forteller Lanes om arbeidet med å kartlegge nøyaktig hva oppdrettsnæringen kaster i merdene i nordnorske fjorder.

Speakers
LL

Laila Lanes

NRK Troms


Sunday November 12, 2017 12:00 - 12:45
Prostneset

12:00

«Hvordan skaper man minner med en død baby?»

«Hvordan skaper man minner med en død baby?»

Det er tittelen på NRKs sterke nettartikkel om ekteparet Sunniva Emilie og Kristoffer André Pedersen som mistet sitt første barn, etter at Saga Eleah døde i mors liv på termindatoen.

Saken ble publisert på nett, TV, radio og sosiale medier for litt over en uke siden.

Hvordan jobbet NRK Nordland med kildene i denne saken? Hvilke etiske dilemmaer, særlig med tanke på bildebruk, ble diskutert i redaksjonen før publisering?

Og hvilke reaksjoner fikk NRK fra publikum i ettertid?


Speakers
VB

Vilde Bratland Erikstad

Vilde Bratland Erikstad jobber som multimediejournalist i NRK Nordland. En rødhåret potet som jobber mest med sosiale medier, filming, klipping og skriving. Ja, og litt bulletiner og live-rapporter når det trengs.
LF

Lise Forfang Hagen

Lise Forfang Hagen jobber som journalist i NRK Nordland. Hun jobber mest med radio som reporter, nyhetsoppleser og produsent, men er også innom nett, sosiale medier og TV.


Sunday November 12, 2017 12:00 - 12:45
Margarin 1

12:00

Arrestert på Standing Rock - Arrested at Standing Rock
English version below
---
Den amerikanske journalisten Jenni Monet ble arrestert da hun dekket de voldsomme protestene mot byggingen av Dakota Access-oljerørledningene i USA 2016 og 2017.
«Dakota Access Pipeline» er navnet på utbyggingsprosjektet av en oljerørledning på rundt 1.900 kilometer. Røret bygges helt fra Nord-Dakota til Illinois i USA og førte til de største protestbevegelsene i USA i moderne tider.

Sentralt står spørsmålet om utfolks retter i møtet med utvinningsindustri, og byggingen av en oljerørsledning over urørte naturområder og hellig grunn for amerikanske urfolk.
Monet, en erfaren journalist med bakgrunn fra blant annet The Center for Investigative Reporting, Indian Country Today, and Yes! Magazine, ble arrestert 1. februar 2017 og anklaget for oppfordring til opprør og innblanding i kriminell aktivitet. Saken skal for retten i 2018, og Monet risikerer opptil to måneders fengsel, en bot - eller begge deler.
Monet kommer til Svarte Natta for å fortelle om hvordan en stor folkelig amerikansk bevegelse spredte seg til hele verden, som til slutt første til at president Obama midlertidig stoppet prosjektet - et vedtak president Trump senere opphevet.
Hvordan ble dette dekket av amerikansk media? Finnes likheter mellom Dakota Access-prosjektet i USA og Nussir-gruvene i Kvalsund i Norge? Og hvorfor ble Monet arrestert selv om hun tydelig var akkreditert som journalist i protestene? 
---
Jenni Monet — a freelance journalist who has written for The Center for Investigative Reporting, Indian Country Today, and Yes! Magazine — was arrested while covering protests opposing the Dakota Access Pipeline in North Dakota.

Monet had been continuously embedded at Standing Rock since December 2016. On February 1, she was detained and arrested after presenting law enforcement officers with her press credentials.
Monet was charged with criminal trespassing and engaging in a riot, both Class B misdemeanors that could result in up to two months in jail, a fine, or both.
She is scheduled to go to trial in June 2018.

Moderators
Speakers
avatar for Jenni Monet

Jenni Monet

Independent Journalist
Hi. I'm an independent journalist reporting on Indigenous justice issues around the world. I'm a tribal citizen of the Pueblo of Laguna, a tribal nation in New Mexico and am based in Brooklyn, NY when not on assignment.Sunday November 12, 2017 12:00 - 12:45
Margarin 3

12:00

FAKTA ELLER FØLELSER: Hjerteinfarkt i nord?
Snever kampanjejournalistikk eller betimelige advarsler: Hvordan har en behandlingsmetode på tre bokstaver klart å dele Nord-Norge i to?

Det handler om hjerteinfarkt, blodpropper og om hvordan og hvor slike skal behandles. Prioritert behandling er et relativt enkelt inngrep hvor et tynt kateter føres raskt inn i blodåren og blåser opp en ballong som løser opp blodproppen. Det kalles PCI. Prosedyren tar om lag en halv time. Pasienten er som regel på beina dagen etter. I dag er det bare ett PCI-senter i Nord-Norge. Det er i Tromsø.

PCI-saken har fylt mang en spaltemillimeter i nordnorske lokalemedier det siste året. Retorikken har til tider vært knallhard og beskyldningene har haglet mellom de to største byene.

Beslutningen om det blir PCI-senter i Bodø er utsatt av styret i Helse Nord til desember. Beskyldningene om tette bånd mellom Helse Nord og Nordlandssykehuset hagler. Eller handler dette i bunn og grunn bare om at man vil ha et likeverdig behandlingstilbud?

Vi spør om Avisa Nordland dekket saken med fornuft eller følelser som utgangspunkt? Og motsatt, er Nordlys enøyd heiagjeng for UNN? Og har NRK, som holdet til i både Tromsø og Bødo, klart å være den alanserte nyhetsformidleren man utgir seg for å være.

Moderators
Speakers
avatar for Nina Einem

Nina Einem

Nyhetssjef, NRK Troms
Multimediell journalist i NRK. Jobber i nyhetsavdelingen i NRK Troms som leder. Styremedlem i Nordnorsk redaktørforening, og Svarte Natta-konferansen
SF

Skjalg Fjellheim

politisk redaktør, Nordlys
avatar for Siri Gulliksen

Siri Gulliksen

Journalist, Avisa Nordland
Siri Gulliksen (37) er journalist i Avisa Nordland og styremedlem i Svarte Natta. Utdannet ved Norges kreative høyskole i Trondheim. Har jobbet som journalist i Adresseavisen, Gatemagasinet Sorgenfri og Ambulanseforum før hun takket ja til fast jobb i Bodø og Avisa Nordland i... Read More →
avatar for Jan-Eirik Hanssen

Jan-Eirik Hanssen

ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
Ansvarlig redaktør, Avisa Nordland
TT

Thor Trovik

avdelingsleder ved hjertemedisinsk avdeling ved UNN
LV

Lars Vorland

Administrerende direktør i Helse Nord


Sunday November 12, 2017 12:00 - 13:00
Margarin 2

13:00

Lunsj
Sunday November 12, 2017 13:00 - 14:00
Clarion Hotel The Edge